Monday, March 14, 2011

5 perkara paling ANNOYING semasa berblogwalking

Salam..

Korang kat sini , tak kire lah bloggers ke , ataupon readers ke , mesti selalu blogwalking kan? Blogwalking tu hape kejadah?? Ia adalah sejenis belog yang mempunyai kaki dan suke berjalan2 merate2 tempat. =p takdela , ala bile korang selalu jalan - jalan dan singgah2 kat belog orang lain dan bace entry tu , di kira blogwalking la tuhhh . Ada Paham kak Limah ?? =p .

So mase korang berblogwalking tu mesti ade perkare2 yang korang sangat2 ANNOYING bile menjelajah kat sesetengah belog tu. Ok kat sini saye nak share sikit la perkara yang kadang kala buat saye sangat2 annoying semasa urusan singgah menyinggah belog ni.



1. Pasang lagu kat belog.

- Adoyaii.... Bila blogwalking kadang2 kita suka buka banyak2 blog kat new tab . Pastu, buatnye 2 3 belog yang pasang lagu , berkecamuk dah lagu2 tu. Bercampur2 sampai poning kopalo den ni ~ =_='

  Bukan la x boleh nak pasang lagu2 kesayangan kat belog u olz tuh. Boleh nak pasang. Tapi saye syorkan korang pasang la yang boleh wat playlist tu ataupon yang versi boleh play n pause. Senang nak pause kan lagu tu. Ni tak , bile dah berkecamuk lagu2 tu, alamatnye trus cancel nak bace belog n terus close belog tu.Tak ke korang rugi ?



2. Nak bace lagi ? klik "read more" !

-Ni satu lagi yang wat saye rase cam nak lempang laju2 owner belog tu sampai jadi  lempeng . Ye saye tau owner belog tu nak limitkan space dan nak suruh kite sume rajin2 klik kat situ kalo nak bace entry. TATAPI..[tatapi dah haaa..] saye tak tau la bloggers yang lain, tapi saye paling tak suke nak klik2 setiap kali nak bace entry. Lebih selesa kalo semua entry pada satu page yang same. Lebih memudahkan nak bace entry korang , tak gitu ? [ni mesti x blaja Human Computer Interaction ni.. ] 

Ade jugak kadang - kadang pengunjung belog macam saye ni yang signal tenet die 'laju' macam kura - kura n sipooottt. So , bile nak kne klik2 gitu , menambahkan lagi ke'siput'an loading belog beliau tuh.. urrggghh!!! T_T



3. widget di kiri , kanan , atas , bawah ,depan ,belakang belog~

-Ha ni lagi satu. Awak buat belog tu utk ape ? Nak tulis2 entry kan ? pastu nak buat ape ? Nak share2 dan bagi org bace kan ? dah tu? yang awak pegi letak widget penuh belog sampai tutup2 tulisan kat entry tu sape suruh ? Kesian kat orang yang nak bace entry awak tu. tsk.tsk.

Kalo widget yang boleh di minimise kan tu, boleh dimaafkan lagi. Tapi ni kalo widget yang floating2 seluruh alam , gamba anime la, tedy bear la. Maybe korang akan kate, ' lantak la aku punye belog suke ati aku la nak letak ape '..Ok fine. Tapi serius nampak MESSY sangat belog kamu tu.



4. Guna singkatan perkataan .

- Saye tak kate tak boleh nak gune singkatan perkataan tapi biarlah berpada2 nak singkat kan perkataan tu . Kalo sikit2 je nak singkatkan boleh la tapi kalo hampir 99.9% entry tu penuh dengan singkatan , rase jeluak tau dak ? *jeluak = jelik + muak . Ini bukan nye SMS nak singkatkan semua penggunaan bahasa @ ayat .



Contoh: Td sy jln2 p ps npk pck 2a mtk dm

Translate : Tadi saya jalan -jalan pergi pasar nampak pakcik tua minta derma . 


kan ke molek kalo gune ayat panjang berbanding singkatan ayat ?



5. Bahasa entry yang euwww..euuww..

Contoh : " Kat kelas tadieww kan adeww org ngorat kitewww . Kiteww pown cenyum2 pasteww kiteww pown gelak heww heww  "





**speechless **     T_T





Ok lah. Saye hanya mampu senaraikan 5 perkara je dulu. Mungkin ada di antara korang yang setuju dan tak setuju dengan statement yang saye mention kat atas . terpulang. Ni hanye pendapat saye. Anything to be add ?  Jangan segan silu tinggalkan kat komen yer . 
thanx.
Babai
^_^












2 comments:

ainnoraini said...

selamat malam...
betul tu no 3 mmg susah nak bace..last2 tak jd nk bace...

folow ye...

M!$$ LaVeNdeR said...

kan? biar blog kosong x ape, asalkan senang nak bace.
thanx follow~ ^_^