Sunday, December 26, 2010

Alhamdulillah~


Salam..
Dalam entry saye yang ini , saye ade citer yang saye sgt teruja dgn Disember..Kenapa?

Semalam,25 Disember 2010,genaplah 22 tahun saye bernafas di muka bumi ni..Alhamdulillah,syukran ya Allah ~~!!

Tarikh yang same,satu dunia yang beragama Kristian menyambut perayaan Krismas~
Jadi,bahang2 Krismas tu sedikit sebanyak 'ter'tempias pade saye..Terase2 mcm semua orang menyambut bezday saye..heh..heh..[sgt perasan! =p ]

So,ape yg saye buat sepanjang bezday saye semalam??
Adekah saye menyambut dgn family tersayang?
atau..celebrate dgn my other half?
atau..saye terkinja2 join dgn rakyat2 mesia yg menyambut KRISMAS???

TUNGGUUUUUUU~~~~~~~~~~~!!!!!
^_^

Thursday, December 23, 2010

muvie tyme~~


salam..hurrmm~
sekian lame x tgk muvie baru..
so,semalam saje jenjalan kat pavilion starhill..
memandangkan 'my other half' keje kat GSC pavilion tu..
so ape lagi??
ngendeng2 kat dierr..kenyit2 mate skettt..
hahahaha~!!!
xdela ~


so,saye Pegi jumpe die kat sane ..
then saye pulak nak sgt tengok cite Rapunzel..
even dah lame kuar cite nehh,tapi saye nk tgk jgk memandangkan feedback +ve membe2 yg dah tgk..
Die bawak saye masuk hall dan bagi staffs seat..
mule2 cuak jgk sbb takot kang tibe2 ade staff laen mintak nk check tiket saye ke..ape ke..
tapi memandangkan die dah bg green lite n cakap tak yah risau,
so saye slamber je lah duduk n layan cite tu..
^_^
superrbbbb!!!~~
i give 10 stars over 10~~!!

mmg bezz!!!
nice story..ade jgk unsur2 kelaka~~
comey je tgk rambut Rapunzel yg golden tuhh..
ngan mate die yang bulat dan berwarna hijau~~
so cutee!!~
hero die plak si Rider @ Eugene yang hensemmm!!!
=)

sape2 yang tak tgk cite ni lagi,i'm encouraging u olz utk tgk~~!!
berbaloi2~~
^_^

Tuesday, December 21, 2010

entry manissss (part 2)

salam..ingat lagi entry manis saye b4 dis?
kalo x berkesempatan bace lg,bole klik sane ----->entry maniss

ok..
da bace dah?
dlm entry tu saye ade citer tentang saye wat trifle..
memandangkan ade yg bertanye resepi nye,so saye nk share kan lah kat cni..
bak kate org skarang ape?
sharing is caring..caring is loving~~
ewaahh~~
^_^

tak susah pon nak wat trifle ni sbb sambil2 wat bole wat keje laen jgk..
mase sy wat trifle ni at the same time saye boleh mengemas dapor..
sbb saye x suke wat keje dlm keadaan dapor yg berserabut..
^_^

dah2..stop bebel..



bahan-bahan yang diperlukan utk wat trifle ni adalah:

1 kek span (boleh beli kat supermarket2.. tesco @ giant ke)
1 tin Buah cocktail (brand ape pon x ksh)
1 tin buah peach
1 tin susu cair Ideal
1 cawan air
4 sudu besar gula
2 sudu besar tepung kastard
1 kotak serbuk Jeli Strawberry

Cara membuat:


1.Ambil kek span ,masukkan dalam bekas..(Tak kire la bekas kaca ke..Tupperware ke..)


2.Toskan buah2 cocktail tin.Jangan buang air gula dlm tin tu sbb nanti boleh masukkan dalam kuah kastard.


3.Taburkan buah2 tadi ke atas kek.Biarkan kek di tepi sebentar.



Seterusnya,cara- cara membuat kuah kastard

1.Masukkan susu cair,air,gula,tepung kastard dan air lebihan cocktail tadi ke dalam periuk..
2.Masak atas api sehingga mendidih.


3.Biarkan sejuk dan tuang atas kek.



Kemudian,susun buah peach diatas kek yang telah berlumuran kuah kastard.berlumuran??wateva..=)



Selepas itu,masak serbuk jeli di dalam periuk.Cara-cara memasak jeli ada diberitahu di belakang kotak jeli yang dibeli.


Biarkan suam2 kuku,lepas tu tuang ke atas kek yang telah di salut kuah kastad tadi..



Lepas tu simpanlah kek tu dalam peti ais bagi sejuk...
siaappp!!!yummmyyyy!!!~~

Selamat Mencuba!!
Y(^_^)Y



yeeaaahhh~~!!


new sem..
new mood..
new strength...
InsyaAllah..
^_^

Friday, December 17, 2010

^ entry manisssssss^

salam..
fuhh..fuhhh~~
uiiiii..berhabok2 da teratak saye nihh..
seminggu lebih tanpa entry..
tuan umah pegi holiday sakan la katekan..
hehe~

entry kali ni bkn la nak bercerita pasal holiday yg baru lepas.
takde ape yg menarik sgt nak cite pon passal holiday kat kelantan last week..
Cite yg ade hanyelah shoping..shoping..dan shoping lagikk...
=p

Seswai dengan tajuk post ni 'entry manissssss',maka cite yang nak di kabo kan pada korang2 mestila pasal bende manis2..
Sepanjang cuti sem yang dah nak berpenghujung ni,mcm2 la yg saye wat kat umah..
Memandangkan per0t saye ni mcm kontena yerr,,makan sikit..pastu jap lagik,pegi dpor carik la pe2 makanan,utk mkn lagikk..
x pon,bukak peti ais,carik pe2 yg patot,amik periuk or kuali,letak minyak,goreng la ape2..
yg penting,per0t harussssss di utamakan yepp.. =)

So,memandangkan saye agak SELALU ke dapor..
[perkataan SELALU harusssss di highlite memandangkan tuan umah asek berulang pegi dapor mengisi perot nyerrr..hehe]
maka,terjadi lah seswatu..
ewahhh,,mcm terjadi satu kejadian yg dasat plakk~~!!
=p

saye agak suke mkn dessert~
[bkn desert si gurun panas ye adeq2..
dessert pencuci mulut yer..]

bkn saye je,1 family mmg suke..
so mmg agak berbaloi la kalo wat dessert2 ni..mmg akan abes punye..
saye plak pantang nampak fruit koktel dlm kabinet dapur..
terus dlm pale otak nak buat trifle..
teringat2 kuah kastard die yg creamy n likatt..
dgn taburan buah2 kat ats kek tuhh..
dan...taraaaaaa,ni lah hasilnye..


pastu kemarin saye agak teruja untuk buat lagik coklat2 memandangkan saye baru je beli choc mould baru yg canteq2..Ade bentuk rose,daun dan shell..


pastu kadang2 kalo lapa mlm2,mulut ni terasa nak mkn bende yg yummy2,lembut2..Bukak kabinet,nampak serbuk utk wat dadih..Dan harusssslahh saye laju aje membuat dadih2 ituh sume d tgh2 mlm...bile dah siap,dadih tu kan still panas lagi sbb masak atas dpur kan..
amik satu cawan tu siap2 simpan dlm freezer..1 cawan je.. kunun2 bagi cpt sejuk n beku pasal dah x sabar nk mentekedarah dadih tuhh mlm tu jgk..
=)



yang laen2 dadih tu,sejuk kan secara manual jap atas meja,pastu da sejuk sket baru masuk peti sejuk..
Pastu esok pagi bangun,cepat2 pegi dapur,bukak peti ais baham lagi dadih tu..Last2 dadih yg byk2 tu abes dikerjakan saye n si kecik kat umah ni je..
haha~


Pastu,umi saye plak rajen wat kek tiramisu ..Memang sggggggtttttttttt marvelous ye rase kek nihhhh...Rasa sekali,nak lagiiiii~~ ^_^

*gambar kek ni saye amik dari pakcik google..x sempat nak snap pic kek tiramisu yg umi wat...huu~*

So??
Ape komen korang?
Memang 'sweeeeeeet' sgt entry ni kannn?
hehe~~
Actually plan nak wat cupcake plak,tapi mcm x sempat je nak wat..
Kesian kat tools n barang2 nk wat cupcake tu..
Dok terperuk je dlm kabinet dapur..
Ni cupcakes yg saye wat tyme kenduri kawen sepupu saye..


ok lahh..Cukup dulu utk entry manisssss ni..
Papaiii~
^_^


p/s:Bercita2 nak wat bisnes in pastri n bakeri..Rase2 nye saye layak x?huu~~


Monday, December 6, 2010

Salam Maal Hijrah~



Jgn lupe baca doa akhir tahun dan doa awal tahun ye kawan2..
^_^



p/s:Byk azam tahun baru dlm checklist.Azam tahun lepas byk da tertunai ke? ^_^

Coklat Oh Coklat [Full version]

Salam..

ahaaa~~
Semalam saye join kelas membuat coklat yang di ajar oleh kak yana.Memang last2 minit sgt register nk join kelas nihh.Actually mmg da lame teringin nak belaja wat coklat2 ni tapi tak berkesempatan nak pegi kelas ni.Pastu ari sabtu lepas saye saje2 surf internet cari kelas coklat kat area kajang @ bangi .Then terjumpe blog kak yana.Kebetulan umah die mmg dekat je ngan umah saye.Ape lagi,terus contact die ckp nk join klas and Alhamdulillah lpas da deposit duit sumer,esoknye saye pegi kelas tu..Saye Sangat2 excited blaja choc2 tu n dpt bwk balik semua choc2 yang saye buattttttt + tools yang digunakan utk wat choc tu pon bole bwk balik..~~~!! woooaaahhhh~~! sangat3 gumbiraaaaaa~~~!!!

So, juz cekidaut pic2 ni yerrr..~





praline choc




candy choc & bear choc



oreo choc & praline choc






Praline choc/almond choc/Hazel choc in box


sangat3 berbaloi pegi kelas nih sebab byk belaja evrything tentang choc,cara nak tempering choc guna seeding method,pastu belaja macam mane nak tuang choc tu dalam mould die.Bukan bole tuang choc sesuke ati kamu yerrr..Dan jugak belaja macam mane nak wat shell n insert ganache dalam choc dan byk lagi la kalau nak cerita kat sini.So,kalau korang nak order atau join kelas ni bole tengok kat sini ~

http://alwaysbzdads.blogspot.com/

macam2 adaaaaaa~~~

^_^




p/s: Sape nak mkn coklat,meh dtg umah saye..Ade byk lagi niiii~~~
^_~


Sunday, December 5, 2010

coklat oh coklat~



Lihat gambar di atas.It gives a big SMILE to myself.Kenapa???

Tunggu entry akan dtggggg~~~
^_^

Saturday, December 4, 2010

bila CERIA d hati~



Salam..

bile kat umah ni,tgk tv mmg dah jadi rutin kalau tak de keje laen nak wat.Tapi bila si kecik dah join in da club,kene la mengalah sebab die sentiasa nak CERIA aje.Hati die akan selalu CERIA bila tengok



1.Detective Conan.Tyme ni die akan menjerit2 "kakakkkkkk!!!!ade cite conan!!!" suruh join die skali sbb saye pon suke tgk Conan jgk. ^_^

2.Ultraman Cosmos.Mase ni jangan la dok kacau die yg tgh khusyuk tengok momos tuhh..Lupekan je la fevret channel anda spt CSI atau Mari Menari atau ape2 je la kalau tak nak dgr die bisning n jerit "Aaaaaaaaaaaa!!!!!!!Amad nak tgk mosmossssssssssssssssssssssss!!!!!!!!!!!!!!!!"


3.Lat & Kg. Boy.Ni pon fevret cite die.Tapi die panggil cite ni cite Lalalalallala..sebab lagu tema cite ni ade 'lalalalalalaaaaaaa'..



p/s:semasa saye tgh post entry ni,terdengar2 lagu 'lalalalallalala' kat bilik sebelah.. ^_^



Thursday, December 2, 2010

apa ade dgn Disember??


setiap tahun,bile menjelang je bln 12,saye tak terase ape2 sangat.Tapi bila terpandang je pokok krismas,saye pasti senyum sendiri.Bila kat tv atau shoping mall dah mula keluar iklan @ promo sempena krismas,saye pasti bersemangat.Bkn kerana saye nak mengagung2 kan perayaan agama laen,tapi tarikh Hari Krismas itu sendiri memang membawa byk makna utk diri saye.

Kenapa??Tungguuuuuuuuuuuuuu~~~

p/s:rindu nk main salji mcm waktu kecik2 dulu..ade sape2 nk bwk saye g main salji x??



Thursday, November 25, 2010

musim menDouBLe~~

double?
ape yg korg terpkir bile sbut perkataan DOUBLE ini?
adekah burger Double Cheeseburger McD??
atau...
A & Double U @ A&W??
atau mugkin jgk..
wateva lahh!!!~~

ape yg saye nk cite kt cni adalah...
sejak 2 menjak ni mcm rmai je rakan2 yg tlh men 'DOUBLE'kan diri mereka..
maksud DOUBLE ni,,mcm in relationship la..
tp bkn sekadar in relation je..
tp,,lebih kepada ikatan dua hati..
Bertunang & kawen~

selasa baru2 ni ade sorang membe skola mngah dah kawen..
mmg sgt3 tekejut!!!
sbb mmg xde angin,ribot,topan,,
tau2 da kawen~
sbb..die kawen di jordan..msing2 tgh blaja lagi..
so majlis pon wat skadar yg wajib..
akad nikah d masjid~
insyaAllah mybe kenduri akn dibuat tyme diorng blk mesia,bln Jan 2011 nnti..
btw,Congratz to Amani & hubby~~!!!
Smoga hepi2 slalu n kekal dunia akhirat..aminnn~~


Yg da bertunang plak,bole kate ramai jgk~~
Yg dlm diam2 bertunang pon ade..
yg x d sngke2 ade 'jantung hati' pon dah ade yg betunang jgk..


ape2 pon,,saye ucapkan tahniah n doakan semoga semua nya bahagia dgn pasangan msing2..
moga dipanjangkan jodoh...
yg da kawen,,cpat2 timang anak eh~~ =p
yg da bertunang,,cpat2 la kawen..
saye pon x sbr nk mkn ns myk korng nihhh~~
^_~

turn saye bile plak??
no komen.....
^_^



Wednesday, November 10, 2010

Apa yang Orang Bujang Mesti Tahu Tentang Kos Kahwin ?

Anda tahu perkahwinan tu yang paling penting adalah ijab, qabul, anda, pasangan anda, saksi dan wali. Err… dan juga sijil pra-perkahwinan dan ujian HIV.
Maskahwin boleh hutang tapi siapa berhutang janganlah bernafsu sangat untuk sentuh-sentuh anak dara orang oooi …
Mengadakan kenduri kahwin adalah perkara yang sangat dianjurkan sekalipun hanya dengan menyembelih seekor kambing. Tetapi budaya di Malaysia, susahlah nak cukup dengan perkara macam tu sahaja.
Mari kita lihat apa yang perlu anda sediakan beserta ongkosnya sekali.
(Ini adalah kos anggaran untuk kebanyakan daripada kita. Status Siti Nurhaliza tidak masuk ya.)

Kos # 1 - Maskahwin
Ini kena rujuk negeri sebelah perempuan. Walaupun nilainya (dari sudut kos) rendah, tapi kalau anda terlupa sediakan susah juga tu. Kalau berhutang, isteri ada hak kata, “Nehi kanda…!” bila anda cuba usik-mengusik.

Kos # 2 - Duit Hantaran
Ini bergantung kepada keluarga. Tetapi pengalaman saya apabila mengadakan seminar-seminar keusahawanan di universiti, bila ditanya isu ini, paling sikit siswi-siswi ni minta wang hantaran adalah RM 10,000. Level Diploma pun diorang dah mintak begitu tau sekarang.
Ada juga keluarga ikut nilai hantaran seperti mana yang telah ditetapkan sebelum ini macam perkahwinan kakak / adik perempuan sebelum ini.
Duit hantaran ini ada keluarga jadikan ia duit belanja hangus. Ia digunakan untuk kos kenduri.
Ada juga keluarga yang berikan semua kepada pengantin perempuan.

Kos # 3 - Barang kemas seperti cincin perkahwinan dan lain-lain.
Kosnya berubah-ubah mengikut harga pasaran emas. Siapa yang melangsungkan perkahwinan waktu harga emas tengah tinggi nasib lah.
Sediakan lah sekitar RM 3,000 - RM 5,000

Kos # 4 - Barang hantaran lain
Kasut. Baju. Kek. Buah. Telekung. al-Quran. Sirih. Coklat. Standard lah tuh.
Yang tak ikut standard adalah seperti handphone, PS3, laptop.
Sediakan lah sekitar RM 1,000 untuk barang hantaran standard.
Itu belum campur kos buat perhiasan barang hantaran.

Kos # 5 - Baju nikah
Selalunya baju ini ditempah. Boleh pakai masa hari raya yang pertama sebagai suami isteri.
Baju lelaki selalunya lebih murah dari baju perempuan.
RM 200 - RM 600.

Kos # 6 - Baju Bersanding / Baju Pengantin
Baju ini selalunya disewa. Cukup-cukuplah tu jadi raja. Kita layak jadi raja sehari je. Baju tu tak pakai dah di waktu lain melainkan anda mengidam nak bernikah lagi.
RM 1,000 - RM 2,500.

Kos # 7 - Mekap
Selalunya dipakejkan dengan set baju pengantin. Tetapi masih boleh dapatkan secara berasingan.
RM 200 - RM 500.

Kos # 8 - Set Pelamin
Selalunya dipakejkan bersama set baju pengantin dan mekap. Tetapi masih boleh dapatkan secara berasingan.
RM 500 - RM 1000.

Kos # 9 - Jurugambar
Takkan lah nak suruh jurugambar biasa-biasa ambil kan gambar untuk anda. Ini hari istimewa anda bukan ?
RM 1000 - RM 3000

Kos # 10 - Duit untuk jurunikah dan saksi
Perkahwinan di Selangor ada duit yang perlu anda bayar kepada jurunikah dan para saksi. Sila rujuk ke pejabat agama negeri masing-masing.
Kos sekitar RM 150.

Kos # 11 Kad Jemputan
Ada yang murah dan ada yang mahal. Paling murah photostat sendiri. Ada orang kisah kita jemput guna sms, email dan website. Ada orang yang tidak. Mahu kad juga.
Kalau satu kad RM 0.50 / kad dan kalau jemputannya dah 1000 orang ?
Style sekarang selalunya dibuat sekali untuk kedua-dua pihak.
RM 500 - RM 3,000

Ini adalah kos yang selalunya ditanggung oleh pengantin sahaja dan tidak membabitkan keluarga. Jumlahnya (mengikut anggaran kos terendah) adalah

RM 17,550
Dan berikut adalah kos yang selalunya ditanggung bersama oleh keluarga (tidak semestinya). Jadi kalau ibu bapa minta anda bayar kan juga, kena lah bayar juga. Kan ini kenduri untuk anda.

Kos # 12 Duit khemah / Sewa dewan
Untuk pihak perempuan yang gunakan konsep belanja hangus, ia akan ditanggung sebahagian oleh duit hantaran.
Sewa khemah adalah lebih murah dari menyewa dewan. Tapi tak semua orang ada halaman rumah yang sesuai untuk kenduri.
RM 2,500 - RM 10,000

Kos # 13 Duit makan kenduri
Untuk pihak perempuan yang gunakan konsep belanja hangus, ia akan ditanggung sebahagian oleh duit hantaran.
Masak sendiri adalah lebih murah dari catering. Tetapi lebih banyak guna tenaga kerja.
Kalau di kawasan lembah Klang dapat catering menawarkan RM 10 / kepala dah cukup rendah dah tu.
RM 10,000 - RM 20,000

Kos # 14 Bilik pengantin
Katil. Cadar. Tilam. Almari. Langsir.
Ada keluarga yang dah ada “bilik pengantin” khas. Jadi, selagi mana tiada pasangan adik-beradik lain yang akan berkahwin, maka “pengantin baru” akan menghuni di situ.
Yang kena beli semua, ingat murah ka?
RM 1,500 - RM 5,000.

Kos # 15 Doorgift
Gula-gula. Telur. Sapu tangan. Apa - apa lah.
Walaupun kosnya barangkali cuma RM 1 / item tapi kalau dah tetamunya mencecah 1000 orang ? Untuk sedara lagi. Untuk keluarga sebelah sana lagi.
RM 1000 - RM 3000.

Kos # 16 Untuk bertandang ke rumah pihak satu lagi
Kalau dekat, satu kampung ok lah. Kalau perlu merentas beberapa negeri ?
Duit minyak. Duit Tol. Duit hotel / homestay. Duit makan.
Anda minta saudara anda meriahkan majlis anda, tapi bukan semua mereka ada kereta sendiri dan cukup wang untuk menemani anda kalau tidak disediakan duitnya. Itu yang kadang-kadang mereka “menolak” pelawaan anda.
Ia berbeza mengikut lokasi.
Sediakan lah RM 500 sebagai jumlah minima.

Kos # 17 Contigency
Adakalanya duit yang digunakan terlebih dari belanjawan asal.
Sediakan lah sekitar 5 - 10% dari jumlah belanjawan yang asal.
Dalam pengiraan kita ini, RM 3000.
Jadi, kos yang pada kebiasaannya ditanggung oleh pengantin
RM 17,550 (jangan lupa tolak nilai duit hantaran bagi pengantin perempuan)
Dan, kos yang boleh bincang dengan keluarga
RM 15,500

Dan, kos untuk kecemasan
RM 3,000

Maka anda perlu sediakan anggaran belanjawan perkahwinan sekitar

RM 36,050


Haaa!!
Umak Aih!
Psst. Tutup mulut tu abang long.
Amacam ?
Berani beli kereta baru ?
Berani simpan 10% je dari pendapatan bulanan ?
Berani tak mahu buat business part time ?
Berani tak mahu belajar investment ?
Walaupun boleh kongsi dengan pasangan, paling kurang pun kena ada duit untuk tanggung separuh kos dan dalam pengiraan ini adalah sebanyak

RM 18,000

Ini belum campur kos-kos renovation rumah yang dibuat bagi sesetengah keluarga. Juga belum campur kos memanjakan diri ke spa-spa dan juga berbulan madu.
Kalau nak berhutang kahwin sampai anak sulung berumur 7 tahun baru selesai bayar dekat bank, terus-teruskan lah dengan gaya hidup anda yang tidak mahu menyimpan dan suka menambah liabiliti tu.

Thursday, November 4, 2010

Kekasih Jauh Or Kekasih Dekat

Ramai yg tnya sy soalan sebegini,mana yg lg bagus nk cri kekasih dekat ke kekasih jauh. Sebenarnya both of this sitution have their own strength and weaknesses.Lets cekidauutttt~~~

Kelebihan

Kekasih dekat :

1. Dapat selalu jumpa sekiranya rindu tahap dewa
2. Sekiranya sakit ke pe ke boleh la kite tolong tgkkn dan xde la risau sngat
3. Kebarangkalian nak curang n keluar dengan orang lain tu rendah la lam 0.001

Kekasih jauh :

1. Save kos (yela lau dekat asyik dating je keje)
2. Kebarangkalian nak lakukan maksiat tu rendah la sbb jauh susah nak jumpa.
3. Dapat membina peribadi sabar yg cukup tggi.
4. Banyak masa boleh di luangkan bersama kawan-kawan or hosmate. Lau gf dkt asyk jumpa je lau de free time.


Kelemahan

Kekasih dekat :

1. Kos tinggi (skali date = 30 minimum, semggu 4 kali kluar = 30 x 4 = 120 x 4 = almost RM500 per month just for the date.). Lau korang kaya xkisah la..hehe
2. Kebarangkalian nak lakukan maksiat tu tggi menghampiri 1.
3. Korang akan senang nk gaduh lau korang bnyk skandal(senang kantoi..haha)


Kekasih jauh :

1. Kebarangkalian korang nk clash n putus menghampiri 1(tggi tuuuuuuu)
2. Korang akan jd selalu rindu sehingga menyebabkan korang ingin mencari yg lain yg lg dekat untuk melepaskan rindu tersebut... ahakss.
3. Memang sah korang akan curang if kurang ni jns yg tak tahu nk sabar
4. Susah nak jumpa la kalau jauh
5. Adakah korang sayangkannya sebenarnya? Persoalan yg msti korang jwb......

(^_^)


Wednesday, October 20, 2010

Anda mahu kelihatan cantekkkk???

Mungkin pada sepasang matanya yang hening yang selalu menjeling tajam atau yang kadang kala malu-malu memberikan kerlingan manja.

Boleh jadi pada bibirnya yang tak jemu-jemu menyerlahkan senyuman manis, atau yang sekali-sekala memberikan kucupan mesra di dahi umi juga, ayah, suami dan pipi munggil anak-anak.

Atau mungkin juga pada hilai tawanya yang gemersik dan suara manjanya yang boleh melembut sekaligus melembutkan perasaan.

Sejuta perkataan belum cukup untuk menceritakan kecantikan perempuan. Sejuta malah berjuta-juta kali ganda perkataan pun masih belum cukup untuk mendefinisikan tentang keindahan perempuan.

Kitalah perempuan itu. Panjatkan kesyukuran kehadrat Tuhan kerana menjadikan kita perempuan dan memberikan keindahan-keindahan itu.

Namun, betapa pun dijaga, dipelihara, dibelai dan ditatap di hadapan cermin saban waktu, tiba masanya segalanya akan pergi jua. Wajah akan suram, mata akan kelam.

Satu sahaja yang tidak akan dimamah usia, sifat keperempuanan yang dipupuk dengan iman dan ibadah.

Anda ingin lebih cantik dan menarik?

# Jadikanlah Ghadhdul Bashar (menundukkan pandangan) sebagai "hiasan mata" anda, nescaya akan semakin bening dan jernih.

# Oleskan "lipstik kejujuran" pada bibir anda, nescaya akan semakin manis.

# Gunakanlah "pemerah pipi" anda dengan kosmetik yang terbuat dari rasa malu yang dibuat dari salon Iman.

# Pakailah "sabun istighfar" yang menghilangkan semua dosa dan kesalahan yang anda lakukan.

# Rawatlah rambut anda dengan "selendang islami" yang akan menghilangkan kelemumur pandangan lelaki.

# Hiasilah kedua tangan anda dengan gelang tawadhu' dan jari-jari anda dengan cincin ukhuwwah.

# Sebaik-baiknya kalung anda adalah kalung "kesucian."

# Bedaklah wajah anda dengan "air wudhu."

Thursday, October 14, 2010

tips meningktkn daya ingatan

Anda merasakan anda sudah tua kerana sikap anda yg pelupa? Anda asyik lupa di mana kali akhir anda meletakkan sesuatu? Orang di sekeliling selalu marahkan anda kerana lupa tarikh penting, lupa letak barang, lupa makan ubat, lupa fakta2, lupa tutup kipas, lupa arah jalan, lupa nama orang dan macam-macam lagi.
Sebenarnya, kita dapat meningkat daya ingatan atau mengurangkan risiko menjadi pelupa dgn mengamalkan tips-tips di bawah secara berterusan. Lebih baik jika kita mempraktikkan ketika usia masih muda supaya kelak di hari tua kita tidak menjadi terlalu pelupa. Antaranya ialah:

Amalkan Tidur Yang Cukup
1/3 hidup kita dihabiskan dengan tidur. Namun ada orang yg suka tidur lewat atau mengabaikan tidur yg cukup. Badan perlu rehat. Keletihan hanya akan mengganggu maklumat/data yang telah disimpan oleh otak dan juga menjejaskan kemampuan untuk mempelajari sesuatu yg baru. Oleh itu, amalkan tidur yg cukup di malam hari kerana ia dapat membantu daya ingatan kita berfungsi.

Mengawal Tekanan
Tekanan hanya akan membuat jiwa anda tidak tenteram dan menyebabkan kesihatan anda terganggu. Anda juga lebih cenderung untuk menjadi seseorang yang tidak peka dengan keadaan persekitaran. Anda tidak dapat berfikir dengan jelas dan daya ingatan anda juga terjejas. Oleh itu, kawal tekanan anda dengan baik seperti bermeditasi, membaca Al-Quran, yoga, sauna, aromaterapi dan sebagainya.

Berhati2 Dengan Pengambilan Vitamin atau Makanan Tambahan
Sesetengah produk yg dijual di kaunter atau farmasi tidak sesuai dengan kita. Ada yg kononnya dapat meningkatkan daya ingatan. Tetapi sebaliknya ada yg memberi kesan sampingan. Oleh itu, lebih baik jika kita mendapatkan vitamin yg diperlukan oleh tubuh badan kita dengan pemakanan yg seimbang atau rujuk dahulu doktor yg bertauliah sebelum membeli makanan tambahan.

Bersenam

Bersenam dapat menggerakkan otot-otot dan melancarkan peredaran darah ke otak.Oleh itu, daya ingatan kita juga akan menjadi lebih baik.Amalkan senaman walaupun sekadar berjalan kaki.

Elakkan Kemurungan

Kemurungan dalam hidup akan menyebabkan hidup anda tidak ceria. Anda sentiasa berada dalam keadaan tidak segar dan rasa kecewa. Lama-kelamaan ia turut menjejaskan daya ingatan anda dan membuat anda tidak hirau dengan persekitaran anda. Ubatilah kemurungan sebelum menjadi serius dengan berjumpa psikiatri atau beramal-ibadah mendekatkan diri kepada Tuhan.

Awasi Pengambilan Ubat
Daya ingat mungkin menjadi lemah dengan pengambilan ubat-ubatan tertentu seperti pil hormon, ubat darah tinggi, anti-kemurungan dan sebagainya. Jika anda menghadapi masalah daya ingatan disebabkan pengambilan ubat, konsultasi dengan doktor. Jgn mengambil ubat tanpa arahan doktor.

Belajar Sesuatu yang Baru
Cubalah aktifkan pemikiran anda dengan mempelajari sesuatu yang baru misalnya Bahasa Jepun, kursus kemahiran jangka pendek, menjahit, atau menghadiri ceramah dan motivasi.

Permainan
Bermain sesuatu permainan seperti board games dapat merangsang minda. Contohnya, catur, scrabble (Sahibba) dan Monopoli. Selain itu, teknologi sekarang lebih baik seperti permainan komputer dan Playstation. Pilihlah jenis permainan yg mencabar minda.

Banyak Membaca
Jadikan amalan membaca sebagai kegiatan harian. Membaca dapat meluaskan pengetahuan, mengembangkan minda dan menajam daya ingatan. Cuba ingat sedikit-sebanyak fakta yg terkandung di dalam bahan bacaan.

Katakan Berulang Kali
Untuk meningkat ingatan anda tentang sesuatu maklumat atau tarikh, katakan dengan kuat dan berulang kali sehingga anda benar-benar ingat akan maklumat tersebut.

Fokus
Daya ingatan dapat dilancarkan sekiranya anda sering fokus dalam sesuatu, contohnya matlamat hidup. Anda juga dapat belajar fokus dengan menumpukan fikiran anda pada sesuatu perkara dan mencatatkan apa yg anda fikirkan.

Bermain Dengan Angka
Asahkan minda anda dengan cuba bermain dengan angka seperti mengingati nombor telefon rakan-rakan. Selain itu, anda boleh menghubungkaitkan angka2 tersebut dengan sesuatu bagi meningkatkan daya ingatan.

Membaca Al-Quran
Sekiranya anda seorang Muslim, amalkan membaca Al-Quran walau sehelai muka surat setiap hari. Membaca Al- Quran dapat menerang jiwa, menenangkan perasaan dan menajamkan daya ingatan dengan lebih baik.

Wednesday, October 13, 2010

anda x hensem??x lawa??~ dun worry~ =)

Jika kita dilahirkan dalam keadaan yang kurang kacak atau pun kurang cantik..janganlah kita bersedih...meskipun semua ini ada hikmah disebaliknya...kita harus bersyukur dengan setiap apa yang dianugerahkan kepada kita..sebagai hamba Allah..kita patut berterima kasih kerana dikurniakan di dalam keadaan yang cukup sifat..sedangkan ada ramai yang kurang dari segi fizikalnya...ini adalah antara manfaat buat yang kurang kacak/cantik ni...

1. Tidak ada gangguan dalam kehidupan

Mereka yang berwajah kurang kacak/cantik ini kebanyakannya jarang akan diganggu oleh peminat-peminat mereka..mereka juga ada banyak masa terluang untuk melakukan perkara penting dalam hidup mereka..bayangkan seseorang yang kacak/cantik..mesti mempunyai ramai peminat..dan mereka yang agak perasan kacak/cantik ini selalunya akan melayan semua peminat-peminat mereka sehinggakan mereka tak sempat melakukan tugasan harian mereka.

2. Tidak mudah patah hati

Mungkin dengan rasa diri mereka kurang dari segi ketampanan/kecantikan..jadi orang-orang begini tidak akan terlampau berharap dengan pasangan mereka..ini kerana mereka merasakan masih ramai lagi yang kacak/cantik di luar sana dan tidak mustahil pasangan mereka akan meninggalkan mereka. jadi dengan jangkaan awal itu, membuatkan mereka telah bersiap sedia dari awal lagi...

3. Mendapat jodoh yang setia dan betul-betul mencintainya

bagi orang yang kurang kacak/cantik ni..akan nampak paling kacak/cantik di hadapan pasangan mereka.. ini juga dapat membuktikan bahawa pasangan memang betul-betul mencintainya..tanpa mengira rupa paras...kemungkinan jodoh orang-orang ini akan bertahan lebih lama berbanding dengan orang yang berkahwin berdasarkan rupa paras..ini kerana jika suatu hari rupa paras itu ditarik balik..bagaimana la keadaan pada si kacak/jelita???

~~~cantik dari segi dalaman adalah lebih baik dari cuma cantik dari luaran tapi dalaman buruk tingkahnya...renung-renungkan...~~~

Monday, September 20, 2010

Pesanan Untuk Orang Cantik

Setiap orang adalah unik. Setiap orang ada kelebihan dan kekekurangannya yang tertentu. Tidak ada manusia yang sempurna kecuali Rasululluh s.a.w kerana baginda telah ditentukan maksum.

Selebihnya tidak terkecualai daripada sifat lemah, buruk, hina, sakit san bermacam-macam perkara lagi. Anda tidak perlu berasa susah hati lantaran gemuk, tidak menarik, terlalu rendah malah cacat.

Biar bagaimana keadaan anda, anda tetap unik dan tanpa anda alam ini tidak sempurna.

Memang Allah menjadikan manusia pelbagai rupa dan gaya. Disitulah berkuasanya Allah. Dia berhak dan mampu berbuat apa saja mengikut kehendak-Nya.

Kita memang tidak ada pilihan untuk mempersoal itu ini, mempertikai itu ini. Anda mungkin berasa rendah hati melihat kekurangan-kekurangan yang ada pada diri anda.

Nah, anggap ia satu kelebihan. Jika anda sangka anda buruk, ia satu kelebihan yang tiada pada orang cantik. Anda sangka kecantikan sentiasa membawa untung? Tidak, tidak selalunya begitu.

Kadang-kadang kecantikan memusnahkan. Setelah anda dikenali sebagai cantik, ketakutan anda terhadap keburukan lebih besar daripada jika anda semulajadinya buruk. Orang cantik fobia menjadi buruk.

Setiap kedutan di wajah akan dirawat dan setiap kedutan begitu menyusahkan dirinya. Saat menjadi buruk pasti tiba, bagaimanakah perasan si cantik meghadapi hari tua mereka? Bukankah rasa susah yang tiada kesudahan?

Kadang-kadang seekor semut diberikan sayap oleh Allah supaya dia boleh terbang dan menerjah api.

Samalah halnya, kadang-kadang seseorang manusia itu diberikan kecantikan supaya dengan kecantikan itu dia boleh berbuat sebanyak-banyak mungkar untuk diberikan balasan setimpal di Akhirat.

Tontonlah filem atau drama-drama di TV. Kisah hidup orang cantik selalunya penuh duri. Jika anda buruk setidak-tidaknya anda bebas rasa riak dan takbur.

Penghuni neraka kebanyakkannya wanita sebagaimana disabdakan Rasullah s.a.w wanita itu tentu yang cantik tapi gagal memahami untuk apa kecantikan itu diberikan Allah kepadanya.

Dan wanita itu tidak terkecuali juga yang buruk sebab dia berterus-terusan saja mempertikaikan kerja Tuhan.

Siapakah wanita penghuni syurga itu, barangkali yang cantik dan dia sentiasa faham kecantikan itu ukuran manusia . Cantik pada pandanagn Allah adalah ketaatannya terhadap semua perintah dan laragan Allah.

Barangkali juga yang buruk tapi dia faham Allah tidak memandang rupa paras tapi apa yang ada di dalam hatinya. Wahai orang cantik, orang buruk, orang rendah, orang cacat, semuanya itu hanyalah ukuran manusia dan ukuran manuisa selalunya sasar.

Hargai diri anda sebab kewujudan anda mambuktikan kekuasaan Allah!

sumber:www.iluvislam.com

Wednesday, July 14, 2010

Reason why never visit a 5* Hotel

Question : "What would you like to have ..Fruit juice, Soda, Tea, Chocolate, Milo, or Coffee?"

Answer: "tea please"

Question : " Ceylon tea, Herbal tea, Bush tea, Honey bush tea, Ice tea or green tea ?"

Answer : "Ceylon tea "

Question : "How would you like it ? black or white ?"

Answer: "white"

Question: "Milk, Whitener, or Condensed milk ?"

Answer: "With milk "

Question: "Goat milk, Camel milk or cow milk"

Answer: "With cow milk please.

Question: " Milk from Freeze land cow or Afrikaner cow?"

Answer: " Um, I'll take it black. "

Question: " Would you like it with sweetener, sugar or honey?"

Answer: "With sugar"

Question: " Beet sugar or cane sugar ?"

Answer: "Cane sugar "

Question:" White , brown or yellow sugar ?"

Answer: "Forget about tea just give me a glass of water instead."

Question: "Mineral water or still water ? "

Answer: "Mineral water"

Question: "Flavored or non-flavored ?"

Answer: "I'll rather die of thirst

7 Dont's after a meal

* Don't smoke - Experiment from experts proves that smoking a cigarette after meal is comparable to smoking 10 cigarettes (chances of cancer is higher).

*
Don't eat fruits immediately - Immediately eating fruits after meals will cause stomach to be bloated with air. Therefore take fruit 1-2 hr after meal or 1hr before meal.

*
Don't drink tea - Because tea leaves contain a high content of acid. This substance will cause the Protein content in the food we consume to be hardened thus difficult to digest.

*
Don't loosen your belt - Loosening the belt after a meal will easily cause the intestine to be twisted & blocked.

*
Don't bathe - Bathing will cause the increase of blood flow to the hands, legs & body thus the amount of blood around the stomach will therefore decrease. This will weaken the digestive system in our stomach.

*
Don't walk about - People always say that after a meal walk a hundred steps and you will live till 99. In actual fact this is not true. Walking will cause the digestive system to be unable to absorb the nutrition from the food we intake.

*
Don't sleep immediately - The food we intake will not be able to digest properly. Thus will lead to gastric & infection in our intestine.

Thursday, March 25, 2010

5 Etika Turunkan Berat Badan

Jangan tergopoh-gapah menurunkan berat badan. Sebaliknya bersabar dan lakukan ia dengan penuh tertib dan sederhana. Ia bukan sahaja memberikan kesan yang memberangsangkan, bahkan baik untuk kesihatan tubuh.

1. Nikmati setiap gigitan
Nikmati keenakan makanan yang dimakan. Jangan terburu-buru untuk menelannya. Dengan cara ini kmau akan berasa cepat kenyang.

2. Sarapan ringan
Semakin besar pinggan, semakin besar keinginan untuk makan. Paling penting jangan makan yang berat-berat di waktu pagi.

3. Jangan pantang makanan kesukaan
Jangan terlalu mengikat perut sehinggakan makanan kesukaan kamu pun takut untuk dijamah. Sebaiknya makan apa sahaja asalkan makanan yang dimakan dalam jumlah yang sedikit.

4. Pilih snack sihat
Pilihlah makanan yang baik untuk kesihatan kamu. Misalnya jus buah, yogurt buah atau sepotong buah-buahan segar. Selain bagus untuk diet, ia juga boleh membuatkan kamu berasa cepat kenyang.

5. Potong kecil-kecil
Sebaiknya makanan yang hendak dimakan haruslah dipotong kepada beberapa bahagian. Misalnya sepotong kuih dipotong tiga atau empat. Dengan cara ini akan dapat melatih kamu makan dengan tertib dan perlahan

Thursday, February 25, 2010

5 Men You Must Reject For Being With!

1. No Money. - You have to pay for him if he doesn’t have it.
2.
Pretending Rich. - You must escape from this kind of men because you will ashamed with your friends if they know what the actual situation.
3.
Talk too much. - 90% from what he says is actually lying.
4.
Unclean - Men who look messy or unclean came from the unclean family. You will get the proof when going to his parent house.
5.
Not working. - You must escape from this guy to save your money.

Thursday, February 11, 2010

aL-kisah TG2KM


lame x update blog nihh..
da bersawang2..stalaktit stalagmit bagaiii~
da mcm gua daa..
bkn ape,,x mnyempat nk update..
walhal,,tiap2 ari singgah blog nih..
tp x mampu nk wt pe2..
juz dgr lagu n bc blog org jer..

so,,bile da de chance nk update nih,,mcm2 cte la nk cte kt readers sumer..
last week,berlangsungnye Temasya Gemilang Kolej Keris Mas or TG2KM..
saye join 2 event tyme temasya nihh..
yg 1st skali,,saye join pertandingan hias cupcake~
mase b4 ptandingan tu,,mmg agak truja la jgk kan..
saye d inform,,cupcake yg dsediakan hanye 2 biji stiap peserta..
saye pon x ksh la..
yela,,byr regist pon juz rm5 je..
then,,tyme ari ptandingan,,dpt tau yg cupcake akan dberi 4 bijik!!~
saye x ksh la sgt psl tu~
[wlaupon dlm ati mcm x bape sure ckup ke brg2 hias yg saye bwk tuhh]
tyme nih actually mood saye cm dh down sket..
huu~

then,,b4 ptandingan tu ade demo dari &Zar bakery utk gubahan kek..
lame gile demo tu..
ptandingan yg dijangka start kul 11 pagi,,last2 start kul 12 lbeyh..
mmg saye pon da 'panas' je kan..
pastu plak,,yg membwat kan saye bertambah2 down,,
bile tyme tgh2 bz dok nk uli fondant & hias cupcake tuh,,tbe2 ade 1 suare cakap,,
"kalo yg hias cupcake tu,,wat yg btol2 cupcake..yg hias gune icing..x mau yg ade patung2 tu..tu bkn cupcake~"
perlukahhhhhhhhh?????!!!!~~~

saye mmg da btambah 'panas' gile tyme tu..
trus tawar ati,down gile2,xde mood langsung!~
mane x nye,,patut nye bgtau la awl2..
ni x,,tyme tgh2 ptandingan d berlansung,,blh ckp cmtuhh..
sape x geramm!~
last2 saye mcm wt cincai2 je..
tambah2 mase dye bg juz stengah jam~
sgt cepat~
huu~


bile da siap,,trus saye x pk ape..
saye psan pd AJK yg handle ptandingan tu,,saye x dpt tggu smpai kputusan ptandingan d umumkan sbb saye kne prepare utk 2nd event yg saye join..
lg pon mmg saye TAK berharap lansung nk mnang~
saye mmg sgt x berpuas hati dgn cupcake saye wt tu..
nampak sgt ketidakkemasan nye~
comot jerr~
last2,saye tinggalkan je cupcake saye tu utk penilaian juri..



so,,saye nk pg prepare utk 2nd event~
nk tau pe event nye??
BUSANA MUSLIMAH!~
hee~
busana ni ade 2 bahagian..
ade pertandingan busana..dan 1 lg Model busana..
saye join yg model busana~
juz peragakan baju dari butik yg sponsor tu..
sume baju n tdung d sponsor oleh tudung fareeda n butik mawaddah..
ni ade sket pic2 yg sempat d snap~
[thanx to mr. photographer!~ =)]

on stage~


ILa & Fatin




me~

saye & room8,Ila~


hurrrmmm~
stelah beberapa ari da abs event,,
smalam saye dpt 1 kol dari AJK cupcake tuhhh..
ayat dye lbey kurng cmnihh..
"helo,,ni khairunnisa ek?nk bgtau,,ari tu yg pertandingan cupcake tuh,,awak menang tau..ade dpt hamper~
nanti dt bilik saye ye,,amik hamper tuhh~"
saye terdiam..btul ke pe yg saye dgr nih?
x sangke menang!~

sbb mmg x mengharap lansung!~
huhu~
anyway,,syukur Alhamdulillah..
(^_^)
ade hikmah sume ni..

Friday, January 15, 2010

ReLaxKan Hati..reLaxkan minDa.. (^_^)

1. Tahukah anda apabila 350ml air yang diambil dari sinki dan kemudiannya dituangkan ke dalam cerek yang mengandungi 150ml air suling dan dibiarkan terdedah kepada nyalaan api bersuhu 100 darjah celcius akan menghasilkan satu cecair yang dinamakan air masak.

2. Percayakah anda yang air sirap merupakan salah satu bahan asas dalam pembinaan sebuah helikopter. Ini kerana kajian telah dibuat, seorang pembina helikopter memerlukan air sirap untuk menghilangkan keletihan semasa membuat helikopter, tanpa air sirap mungkin helikopter tersebut tidak dapat disiapkan.

3. Sebuah kereta yang dipandu selaju 220 km/j tidak akan dapat memotong kereta yang dipandu selaju 40 km/j sekiranya kereta-kereta tersebut dipandu dari arah yang bertentangan.

4. Tahukah Anda dalam bahasa Inggeris dan Italy,jurugambar dikenali sebagai paparazi. Perkataan itudipercayai diambil dari watak paparazzo dalam filem La Dolce Vita yang diterbitkan oleh Federico Fellinipada tahun 1960. Dalam bahasa melayu pula, ayah kepada seorang budak yang bernama Razzi juga boleh dikenali dengan nama papa Razzi.

5. Tahukah Anda bendera negara Denmark telah dicipta 700 tahun lampau, menjadikan bendera paling lama digunakan di dunia lebih lama daripada penggunaan susu cap bendera.

6. Tahukah Anda magnet ialah sejenis logam yang juga digelar besi berani. Sebagaimana namanya magnet ialah besi yang berani menarik butir-butir besi lain kearahnya. Bagaimanapun orang yang diupah untuk menarik kereta bukanlah magnet.

7. Tahukah Anda cicak memutuskan ekornya apabila diganggu. Apabila cicak menyedari yang dia diekori oleh sesuatu, ia akan memutuskan ekornya supaya benda itu tidak mengekorinya lagi atas alasan tanpa ekor sudah tentu ia tidak akan di'ekor'i lagi.

8. Tahukan anda bahawa seorang manusia normal tidak boleh menyentuh telinganya sendiri menggunakan siku.

9. Tahukah Anda burung dapat pulang ke sarangnya walaupun telah keluar kadangkala hingga beribu kilometer daripada sarangnya tanpa sesat atau silap walaupun tanpa bantuan kompas. Ini kerana setiap sarang burung mempunyai alamatnya yang tersendiri sebenarnya.

10. Tahukah Anda bunyi perkataan lempeng dan tempeleng adalah hampir sama walaupun ia berbeza dari segi rupa bentuknya. Tapi, walaubagaimanapun orang yang kena tempeleng masih boleh memakan lempeng apabila dia berasa lapar.

11. Tahukah Anda gunung berapi yang berusia tiga ratus tahun disahkan masih aktif untuk meletup. Tapi mengikut kajian ahli gunung, api elektrik di rumah kita tidak akan aktif jika tidak membayar bilnya selama tiga bulan.

12. Tahukah Anda orang yang tidak pernah kisah langsung tentang wang ringgit, pangkat, kedudukan dan harta dunia ialah Orang Utan.

13. Tahukah Anda ahli sains seluruh dunia bersepakat jika nasi ayam dimakan sewaktu lapar, perut kita akan mengalami satu tindakbalas yang berupa kekenyangan. Nasi ayam juga boleh digunakan sebagai ubat untuk menggembirakan hati kita bila nasi ayam yang dimakan itu dibelanja oleh kawan kita.

14. Dan tahukah anda bahawa hampir kesemua pembaca entry ini telah mencuba untuk menyentuh telinga menggunakan siku. ehehehehhehehehehe eh…..Sentuh la telinga korang dgn siku sampai ia kena…….Tak normal la korang maknanya..hihi~