Tuesday, December 21, 2010

entry manissss (part 2)

salam..ingat lagi entry manis saye b4 dis?
kalo x berkesempatan bace lg,bole klik sane ----->entry maniss

ok..
da bace dah?
dlm entry tu saye ade citer tentang saye wat trifle..
memandangkan ade yg bertanye resepi nye,so saye nk share kan lah kat cni..
bak kate org skarang ape?
sharing is caring..caring is loving~~
ewaahh~~
^_^

tak susah pon nak wat trifle ni sbb sambil2 wat bole wat keje laen jgk..
mase sy wat trifle ni at the same time saye boleh mengemas dapor..
sbb saye x suke wat keje dlm keadaan dapor yg berserabut..
^_^

dah2..stop bebel..



bahan-bahan yang diperlukan utk wat trifle ni adalah:

1 kek span (boleh beli kat supermarket2.. tesco @ giant ke)
1 tin Buah cocktail (brand ape pon x ksh)
1 tin buah peach
1 tin susu cair Ideal
1 cawan air
4 sudu besar gula
2 sudu besar tepung kastard
1 kotak serbuk Jeli Strawberry

Cara membuat:


1.Ambil kek span ,masukkan dalam bekas..(Tak kire la bekas kaca ke..Tupperware ke..)


2.Toskan buah2 cocktail tin.Jangan buang air gula dlm tin tu sbb nanti boleh masukkan dalam kuah kastard.


3.Taburkan buah2 tadi ke atas kek.Biarkan kek di tepi sebentar.



Seterusnya,cara- cara membuat kuah kastard

1.Masukkan susu cair,air,gula,tepung kastard dan air lebihan cocktail tadi ke dalam periuk..
2.Masak atas api sehingga mendidih.


3.Biarkan sejuk dan tuang atas kek.



Kemudian,susun buah peach diatas kek yang telah berlumuran kuah kastard.berlumuran??wateva..=)



Selepas itu,masak serbuk jeli di dalam periuk.Cara-cara memasak jeli ada diberitahu di belakang kotak jeli yang dibeli.


Biarkan suam2 kuku,lepas tu tuang ke atas kek yang telah di salut kuah kastad tadi..



Lepas tu simpanlah kek tu dalam peti ais bagi sejuk...
siaappp!!!yummmyyyy!!!~~

Selamat Mencuba!!
Y(^_^)Y



No comments: