Saturday, May 28, 2011

Tamatlah sudah segalanya..

Salam..

Alhamdulillah..Alhamdulillah..Alhamdulillah.. Akhirnya, setelah berpenat lelah + tungkus lumus belajar selama tiga tahun di UKM ni, saya telah berjaya menghabiskan pengajian saya di peringkat degree ni. Semalam, saya dah selesai viva dan tesis yang selama ni sangattt menghantui diri nih..huhu..So, tinggal nak tunggu result dan Majlis Konvo je bulan 9 nanti.InsyaAllah.. ^__^ 



Perasaan saya? Ohh memang sangat lega n gumbira tak terkata sebab akhirnya berjaya jugak habiskan belajar. Macam2 dugaan n cabaran selama tiga tahun kat bumi UKM ni. Kadang2 sampai rase nak give up tapi Alhamdulillah, saya dapat cekalkan hati hingga hari ini. So, what's next? Cari keje? Further Master? ohh saye nak rehat dulu puas2 kat umah tak nak pikir ape2 lagi. tapi perancangan untuk further master memang ade. Doakan lah yang terbaik untuk saye. Macam tak percaye je dah habis belajar.. (^__~)




Buat masa sekarang, saye join short course 3P IBM untuk final year students. Ambik subjek Database Administrator. nanti at the end of the course akan ade exam dan dapat certificate. certificate ni nanti akan bagi influence yang besar la jugak kalo nak apply keje. Tiap2 hari kelas dari pagi sampai petang, ikut office hour. Kursus ni buat kat UKM dan ditanggung sepenuhnya oleh kerajaan. So tak payah susah2 keluarkan duit bayar ape2. 


Buku2 reference pun diberi. tapi maka aiihh, buku2 tu semua tebal gile. Satu buku dah tebal dalam 2inci. Semua sekali ade 6 buah buku. So, bayangkan lah total tebal n berat die berapa?

Ok la. Thats all update terkini tentang saye. nanti kite sambung update cite lain pulak kayh?

babai. ^_^

p/s: semakin banyak dapat undangan kenduri kawen kawan2 sekolah/senior/sedare2.. diri sendiri bile pulak?? erkkk..

Saturday, May 21, 2011

Perlu ke emo2 kat status fb?

Perlu ke hapdet status fb setiap jam,minit dan saat? 

Perlu ke buat status fb yang emo2 plus perli orang yang kita tak suka dengan harapan 'dia' akan baca dan tau ape yang kita tak suka pasal dia?

Perlu ke buat luahan perasaan panjang berjela dekat status fb dengan harapan satu dunia tau kau ade masalah dgn si polan + kawan2 join sekaki komen kat status tu?

Amaran: Statement di atas takde kena mengena dengan siapa2 tok nenek sepupu sepapat samada yang hidup atau yang telah meninggal dunia. Kalau ade sape2 yang terasa atau dirasa2 hatinya, sila buang perasa tambahan tesebut. Sekian. peaceNoWar! ^_^

Entry ni di post sebab saye sendiri kadang2 konfius dengan situasi2 macam statement kat atas tu. Yelah, kadang2 dalam hidup kita ni memang lah ade je perkara yang tak mampu nk puaskan hati semua orang kan? Tapi, perlu atau tak sebenarnya post2 status yang ber'emosi' macam tu? 

Actually, benda2 macam ni kita boleh fikir secara rasional. Ape kesan nya? Ape akibatnya pada orang sekeliling? Kadang2 tu kita terus je bertindak tanpa berfikir. Saye pon bukanlah seorang yang perfect segala segi.Yelah, kita ni kadang2 tak sedar diri kita diuji dan saye pon tak terlepas dari perkara2 yang membabitkan hati dan perasaan ni. Tapi, same2 lah kita saling ingat2 kan kawan2 mane yang baik, mane yang buruk.

Contohnya, kita tak puas hati dengan sape2, then pakat nak sembur je terus kat status fb. Perkara2 macam ni sedikit sebanyak dah mencalar personaliti diri kita sendirik. yela, selama ni kita dikenali dengan karakter yang positif then bila terjadi perkara2 yang emo macam ni, agak2 apa pandangan orang kat sekeliling kita? 

Sebagai contoh, seorang pekerja ofis, si P ni, nampak baik je sepanjang kat ofis. tapi bile kat fb, macam2 carutan + maki2 orang tak tentu pasal. Cuba kalo bos dia baca status tu,agak2 macam mana pandangan bos tu terhadap personaliti si P?



Then, cuba fikir jugak. Bila kita dah post status berbaur amarah + ketidakpuashatian macam tu, tak ke macam kita dah mengaibkan saudara kita sendiri? Maksud 'aib' yang saye maksudkan ni,macam ni. Contohnya si A tak puas hati dengan si B dan si A pon post status2 yang boleh menggambarkan karakter2 si B.

Contohnya, " geramnya aku ade room8 yang panjang tangan ni. Jam tangan ESPIRIT aku dh ilanggg!! Habis almari aku dia selongkar!! Gerammmm!!"

See? Bila tengok status macam tu orang2 sekeliling akan tau la siapa yang dimaksudkan tu. Lagi2 bila orang2 lain sebenarnya tak pernah tau tentang perangai si B yang 'panjang tangan' tu. So, perkara ni dah mengaibkan nama si B tu sendiri. Biarlah kita sorang je yang tau perangai buruk seseorang tu. Tak perlu lah nak mengaibkan dia sehingga satu dunia tahu. Tak baik tau. Nanti kat akhirat Allah buka semua keaiban kita kat dunia ni depan orang lain. Lagi malu. Nak ke?

Maybe ade yang kate, ape salah nye kite post status2 emo macam tu. Yelah,boleh tegur perangai dia secara indirect. Tapi bagi saye, nak tegur someone, perlu ada caranya jugak. Nak menegur biar dengan cara yang berhikmah, ye dak? Terserah la pada korang. Ni semua hanya pendapat saye semata2. No offense k. Bagi korang pulak macam mane? feel free to drop ur comment here guys. Babaii~ ^__^

Thursday, May 19, 2011

Wednesday, May 18, 2011

Macam mane nak dapatkan wajah yang cantik berseri tanpa keluarkan modal yang besar?

Salam..

tadi jalan2 kat belog jiran2 then saye terbaca satu artikel yang amat menarik .Artikel ni mengupas tentang bagaimana nak dapatkan wajah yang cantik. Haa korang2 semua mesti teruja kan bile dengar tajuk nak cantek ni. terutamanya pada kaum Hawa la. Korang boleh buang pencuci muka yang korang selalu pakai tu. So,macam mane cara nak dapatkan wajah yang cantik, berseri2 tanpa mengeluarkan modal yang besar?? Jom layannn..


1.DENGAN BERWUDUK



Berdasarkan Al-Qur’an Surat Al-Maidah 6 :
“Hai orang orang yg beriman apabila kamu hendak mendirikan solat maka basuhlah wajahmu dan tanganmu sampai dengan siku dan sapulah kepalamu dan tanganmu sampai dengan kedua mata kaki .
Ketika membasuh wajah dalam berwuduk
Ya Allah jadikanlah wajahku putih berseri di hari putihnya muka muka dan hitamnya muka muka”.
“Allahumma bayyidh wajhii yauma tabyadhdhu wujuuh wa taswaddu wujuuh”


2. Ketika bersikat / bercermin


Ya Allah sebagaimana Engkau menciptakan aku dengan sebaik baiknya, maka perbaikilah kelakuanku / akhlakku
“Allahumma kamaa hasanta kholqi fa hassin khuluqii”


3. Ketika dalam solat



Aku hadapkan wajahku kepada Zat yang telah menciptakan langit dan bumi dengan lurus berserah diri dan aku bukanlah orang yang menyekutukan Allah.
“Wajahtu wajhiya lilladzi fathoros samaawaati wal ardho haniifan musliman wa maa ana minal musyrikiin”.


4.DENGAN SUJUD



“Sajada wajhi lilladzii kholaqohu wa showwarohu wa saqoo sam’ahu wa bashorohu fatabarokallahu ahsanul khooliqiin”.
Aku sujudkan wajahku kepada Zat yang menciptakannya dan memberikan rupa dan memberinya pendengaran dan penglihatan, Maha Berkat Allah Sebaik baik Pencipta.


5. DENGAN MEMBERI SALAM




Ketika kita mengucapkan “salam” kepada saudara kita sesama muslim, secara automatik wajah kita cerah/ berseri seri.
Hadis Nabi :
“Janganlah kamu memandang remeh kebaikan sekecil apapun, seperti kamu menemui sudaramu dengan wajah berseri seri”.


6. DENGAN MEMPERBANYAKKAN SENYUMAN



Senyummu kepada saudaramu adalah sedekah.
“Tabassumuka fii wajhi akhiika sodaqoh”
Ketenangan hati kerana berzikir dan sujud membuat wajah kita mudah senyum, wajah kita damai, wajah merupakan jendela untuk melihat apa yang bergejolak di dalam hati.


7. DENGAN MENGHILANGKAN IRI DAN DENGKI



Orang yang di hatinya dipenuhi rasa iri dan dengki , tentunya akan sukar sekali tersenyum, bahkan mukanya akan selalu masam, berkerut, muram dan sinis.
Orang yang di hatinya bersih dari rasa iri dan dengki, akan berwajah tenang, tenteram, penuh senyuman dan penuh kelembutan.


8. DENGAN MENYAYANGI ANAK-ANAK YATIM



Dengan banyak bergaul, menyayangi dan menyantuni anak anak yatim/ piatu hati kita akan menjadi lembut. Dan kelembutan itu akan terpancar dari wajah kita, hingga wajah kita menjadi teduh dan enak dipandang orang.



HASIL PERAWATAN WAJAH

Di dunia wajah kita selalu cerah dan jernih mudah tersenyum, damai, teduh..
Di hari kiamat : wajah kita jadi putih berseri pada hari di mana manusia terbahagi menjadi dua golongan :


1)Golongan yang wajahnya putih berseri
2)Golongan yang wajahnya hitam
Di hari kiamat kita dikenali dengan bekas bekas sujud di wajah kita. ( ta’rifu fii wujuuhihim min atsaris sujud )


credit:http://judin-perjalananhidup.blogspot.com/ 

p/s: indah kan ape yang Allah dah sediakan untuk kita, hambaNya?..Cuma keputusan terletak pada tangan kita samada untuk bersyukur dengan nikmat yang diberi atau sebaliknya... tepuk dada,tanya iman.. ^_^


Ade sape2 yang dah try ni??

Salam.

Actually dah lame tau pasal promosen ni. Promosen aperr cik kak?? Alaa,, promosen 50% pija hat tuhhh. Uuuiiii. memang teringin sangat nak melahap pija2 kat situ lagi2 bila dah half price kan. tapi tak tersempat2 nak pegi pija hat. Tak tau la promosen ni sampai bila tapi selagi belum due date, kene la serang pija hat sebelum terlambat..Huu~


UUuuuuu....cube lap air liuq korang yang dah meleleh tuh. Memandangkan hari ni hari rabu, dan memang plan nak keluar beli barang2 dapur sikit. Boleh la menyinggah pija hat ni jap..heh.heh.. menu hari ni pun memang kena lah ngan selera  saye yang memang suke piza cheesy lava crust & soup of the day yg ummmmpphhh! Ohh tetiba terasa sangat lapar sebab memang tak makan ape2 lagi since pagi . Jom ke PIZZA HUT!!! ^_^

p/s:Sory la sehari dua ni letak gambar makanan je. Nak buat macam mane tuan belog memang mengidam makan macam2 + kuat makan..errkk~ =p

Tuesday, May 17, 2011

Craving for....

Salam

Dua tiga hari ni tak tau kenape teringin sangat nak makan kek @ puding. Ohh tadi sempat la google puding yang teringin sangat nak makan, Puding Trifle. Layan je la gambar2 kat bawah ni. Sebelum tu, sediakan tisu untuk lap air liur anda yang akan meleleh.




























Amacam? Huuu.. tak sabarnye nak balik rumah, nak buat trifle ni banyak2 nak makan puas2 sampai muntah. Sekian.

Menginstall Iman Akibat Virus Merah Jambu..

Pernah tidak kamu buka komputer hati, dan menemui sebuah virus yang mengacau program-program dan file-file di komputer hati kita? Virus yang bagaimana? Virus yang sentiasa buat hati tidak tenang namun suka dan cemburu tapi cinta. Kalau pernah, pasti virus itu virus merah jambu. Nak tahu virus apa itu?

Virus merah jambu atau virus cinta adalah salah satu jenis virus ganas yang mengakibatkan penyakit hati pada diri kita, dapat merambat ke seluruh network tubuh dan sangat sulit dihilangkan. Dari berbagai kes yang pernah ditemui, ternyata virus ini banyak ditemui pada usia-usia remaja sekitar umur belasan tahun. Lebih tepatnya virus ini banyak menjangkiti para TEENAGER yang tidak punya sistem pertahanan berupa software Iman.
 
Tapi survey juga membuktikan bahwa walaupun remaja-remaja tersebut memiliki software Iman, namun kerana jarang membuka file C:ImanCintaIlahi.Exe atau file C:ImanRajinIbadah.doc yang berada dalam paket software tersebut, maka akhirnya remaja-remaja tersebut terkena juga dengan didahului pertahanan iman yang cenderung menurun , dan virus merah jambu tersebar ke seluruh komputer hati mereka.

Next, kalau sudah begitu, apa yang terjadi? Maka mulailah virus ini bekerja mengacaukan sistem, program- program, dan file-file kita dengan selalu menampilkan gambar syaitan yang tertawa lebar, gembira melihat kegagalan kita meraih redha- Nya. Namun banyak juga yang suka dengan penampilan syaitan tersebut. Yang pada akhirnya virus ini membuat 'hang' pusat sistem otak saraf dan akal mereka. Yang kalau itu terjadi, maka virus ini akhirnya dapat mengalahkan sistem otak saraf dan akal yang kita miliki. Menomborsatukan cinta pada sesama manusia, dan menomborduakan cinta pada Ilahi. Tapi apakah itu semua dapat dicegah bagaimana caranya?

Yang mesti kamu lakukan pertama, iaitu hilangkan dulu file-file yang dapat menjadi pintu masuk virus ini, misalnya file cintadunia.exe. Lalu memasukkan CD anti-virus yang berisi file sahsiah.exe yang akan membersihkan sedikit demi sedikit virus cinta sampai ke akar-akarnya bila file tersebut dijalankan. Kalau anti virus tersebut tidak berhasil, maka kamu perlu menginstall kembali software imanmu. Kamu boleh pergi ke pusat-pusat yang menawarkan installer iman. Atau kamu boleh beli CD atau installer berisi file Aqidah.exe Imankuat.doc.

Kalau sudah berhasil diinstall, pastikan komputer hatimu bekerja dengan normal kembali. Dan supaya tidak berulang kembali, maka seringlah membuka filedakwah.exe dan ukhuwwah.doc agar hati kita sentiasa jernih dan tenang..

Sumber:iluvislam.com

p/s: Nice kan? Pengisian rohani yang diinterpret menjadi formula penginstallan software komputer.Btw, renung2 kan..tepuk dada, tanyalah iman, peaceNoWar!  (^_~)

Kita dan masalah.

Salam,


 

Apabila kita ada masalah, kita selalu rasa masalah kita itulah yang paling besar di dunia dan kita akan mencari-cari orang untuk berkongsi beban masalah kita itu (untuk wanita) atau lari dari dunia untuk mencari jawapan yang tak kunjung tiba (untuk lelaki).

Terkadang tanpa disedari bahawa kita seakan kecewa dan terus kecewa dengan keadaan di sekeliling kita. Walaupun ada sebahagian manusia lain cuba membantu kita, pada kadar sewajarnya, namun kita melihat usaha kecil tak seberapa itu, menjadikan kita tak bersyukur.Begitulah kita, di saat kita bermasalah, kita mahu manusia mendengar dan membantu kita, regardless bagaimana keadaan orang lain itu.

Sedangkan, Allah memberi pertolongan terbaik dan tepat untuk kita.Samada orang membantu ataupun tidak.
Kerana itu, pertolongan berbentuk manusia itu merupakan hadiah dariNya, merupakan bantuan dariNya.Sedangkan sebenar-benar bantuan dari Allah.Sejauh mana kita mahu manusia membantu dan menolong kita, tentu itu tidak pernah cukup dan mampu membantu kehidupan kita.

Jika kita selalu rasa tak cukup, selalu rasa tak dipedulikan dan rasa tak dibantu sedangkan ramai manusia sekelilingmu mahu membantumu dalam kesibukan diri mereka masing-masing, manusia hebat macam manapun , tentu takkan dapat memuaskan hati kami.

Kerana kita ini manusia.
Makhluk Allah. ciptaan Allah.
Bila ada swithc rosak, engine rosak, whatever is wrong with us.. Pencipta sahaja kan dapat membantu kita.
Tapi betullah, bila kita ada masalah, kita nak sangat orang tolong dan dengar masalah kita, tapi bila orang lain ada  masalah, adakah mampu kita membuat yang terbaik untuk orang itu?

Sumber: iluvislam.com

Monday, May 16, 2011

Terima Kasih Semua :)





Belum terlambat lagi untuk saye ucapkan Selamat Hari Guru buat semua pendidik di seluruh Malaysia amnya. Terima kasih tak terhingga untuk semua cikgu yang pernah mendidik saye di Taski Abim Taman Cempaka, Ampang ; SK Pandan Jaya, SAR Al- Huda, SK Sg. Kantan, SRA Sg. Kantan, SMKA Maahad Hamidiah, serta tak dilupakan pensyarah2 di KMPK dan juga UKM. Terima Kasih untuk segala2 nya. Tanpa didikan cikgu2 semua, tak mungkin saye akan berada di tahap ini pada hari ini.

Tak lupa juga kepada umi dan abah yang merupakan GURU terbaik untuk saye dan adik2 selama ini. Terima kasih atas jasa dan didikan umi n abah selama ni.

Selamat Hari Guru!


Ketidaktentuhaluan

Bile tensen tahap overdose, buat keje sambil dgr Hitz.fm online. Melalak sampai nak putus anak tekak. Ohh.. lagu sumer masyuk2..addicted dgn lagu yg bez2,apelagi?? serang prof. Google pastu.................... DOWNLOAD!! hooyeeaahh~ bertambah lagi list lagu2 baru dalam h/disk. Thanx 4shared.com. ^__^

Sunday, May 8, 2011

Rapuh

detik waktu terus berjalan
berhias gelap dan terang
suka dan duka tangis dan tawa
tergores bagai lukisan

seribu mimpi berjuta sepi

hadir bagai teman sejati
di antara lelahnya jiwa
dalam resah dan air mata
kupersembahkan kepadaMu
yang terindah dalam hidup ku

meski ku rapuh dalam langkah

kadang tak setia kepadaMu
namun cinta dalam jiwa
hanyalah padaMu

maafkanlah bila hati

tak sempurna mencintaiMu
dalam dadaku harap hanya
diriMu yang bertahta

detik waktu terus berlalu

semua berakhir padaMu